sunnuntai 7. elokuuta 2016

Puolesta vai vastaan?

Mitä mieltä olet?

 Hevonen tulisi liikuttaa päivittäin. Samaa mieltä. Ei tietenkään mitään hikitreeniä joka päivä, vaan silloinkuin hevosella olisi normaalisti kokonaan vapaata, meneekin maastakäsin edes kymmeneksi minuutiksi maastoon taluttelemaan. Varsinkin mielestäni silloin, kun hevonen joutuu tarhaamaan yksin tai seisoo kauan karsinassa, tulisi hevosta liikuttaa joka päivä.
 Lämppärit sopivat vain ravureiksi. Tähän en oo perehtynyt sen koommin, mutta mikseivät sopisi myös ratsuiksi? Kaikille hevosille ei sovi kaikki. Uskon, että mahdollisesti jotkut lämppärit tykkäisivät olla ennemmin ratsuina kuin ravureina toisinkuin taas jotkut eivät varmasti siedä sitä, että selässä heiluu joku.
 Kirjoja lukeamalla ei opi ratsastamaan. Kirjoja opimalla oppii teoreettisesti ratsastuksesta paljon erittäin hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa, mutta se ei korvaa sitä itse hevosen selässä tehtyä työtä.
 photo _MG_1276_zpskbwiz44m.jpg Satulavyö tulisi kiristää hitaasti asteittain. Totta. Huomattavasti mukavampaa hevoselle, eikä vie mitenkään tolkuttomasti aikaa ettei näin yksinkertaista ja simppeliä helpotusta voi hevoselle suoda.
 Hevosten tulisi tarhata ja laiduntaa laumoissa. Samaa mieltä tässäkin. Hevoset ovat laumaeläimiä ja tarvitsevat toistensa seuraa. En ymmärrä omistajia jotka pitävät hevostaan pienessä postimerkkitarhassa ettei vaan polleputen kenkä irtoa tai tule haavaa tai muuta vastaavaa. Tottakai jos hevonen ei yksinkertaisesti tule toimeen kenenkään kanssa niin silloin sitä ei aleta änkeämään mihinkään porukkaan, mutte yleisesti ottaen mielestäni kaikilla hevosilla tulisi olla kaveri.
 Selkään tulisi nousta aina hevosen vasemmalta puolelta. Jokainen nouskoot kummalta puolelta haluaa oman hevosensa selkään. Mä pyrin nousemaan jokatoinen kerta vasemmalta ja jokatoinen oikealta. Säästää varusteita ja luultavasti myös hevosen selkää. Lisäksi omat jalat tulee "venyteltyä" tasaisesti.
 Hevosta hoidettaessa tai varustaessa hevosen tulisi aina olla kiinni. Riippuen hevosesta. Suositeltavaa toki laittaa kiinni, mutta itsekkin jos laitan karsinassa kuntoon on Kambo melkein poikkeuksetta vapaana.
 photo _MG_0497_zpspytchisb.jpg Vain kisatulosten perusteella, voi sanoa minkä tasoinen ratsastaja on. Ehdottomasti väärin. Kaikkia ratsastajia ei edes kiinnosta kisaaminen. Ja yleisesti ottaen ainakin itse menen kisoissa esim. matalempia korkeuksia kuin kotona.
 Mitä rikkaampi on sitä pidemmälle ratsastuksessa on mahdollista päästä. Valitettavasti totta. Mahdollista käydä enemmän valmennuksissa ja päästä ratsastamaan useampia hevosia. Mutta vaikkei rikas olisikaan, on myös tällöin mahdollista kehittyä ratsastajana!
 Se, miten korkeita esteitä hyppäät, ei kerro siitä, miten hyvä ratsastaja olet. Täysin samaa mieltä. Jos hyppäät 110cm esteen juuri juuri hevosen selässä pysyen ja toinen ratsastaja hyppää 80cm ristikon nätisti esteistunnassa häiritsemättä ollenkaan hevosta, voi miettiä kumpi on oikeasti taitavampi ratsastaja.
 photo 046_zpsce57050a.jpg Ennen oman hevosen ostoa ratsastajalla tulisi olla kokemusta joko vuokra- tai ylläpitohevosesta. Ei välttämättä, jos on esimerkiksi ratsastuskoulussa päässyt hoitamaan hevosia oikeasti kunnolla ja katsomaan lähempää hevosen omistajien arkea. Toki suositeltavaa olla kokemusta vuokra- tai ylläpitohevosesta, mutta jos on realistinen ajatus hevosenomistajan vastuusta ja tarpeeksi hevostaitoa niin en näe mitään syytä miksi ei voisi ostaa omaa mikäli on muita hevosihmisiä auttamassa.
 On tiputtava vähintään 100 kertaa, ennen kuin voi sanoa itseään hyväksi ratsastajaksi. Jos on "oikeita tippumisia", niin ne kertovat kuinka on päässyt ratsastamaan erilaisia mahdollisesti haasteellisempiakin hevosia, jotka opettavat sitä ratsastustaitoa. Mutta hyväksi ratsastajaksi tuleminen  oikeasti ei edellytä tippumisia ihan noin kirjaimellisesti :D
 Hevosenomistajan olisi hyvä päästä välillä ratsastamaan muillakin kuin vain omallaan. Tämä on ihan totta! Mulla on taas jäänyt muiden hevosten ratsastelu ja mennyt nyt taas pitkän aikaa pelkästään Kambolla. Jos ratsastaa vain yhdellä hevosella, niin sitä oppii ratsastamaan vain ja ainoastaan tasan sitä yhtä hevosta.

4 kommenttia:

  1. Tää on kyllä kiva haaste, hyviä vastauksia, joita oli mielenkiintoista lukea! :D

    VastaaPoista
  2. Todella hyvin perustellut vastaukset. Sama postaus lojuu itsellänikin luonnoksissa odottaen viimeistelyä ja kuvia. :D

    VastaaPoista