maanantai 20. maaliskuuta 2017

Kambon ruokinta

 Vihdoin ja viimein meillä on ollut ensimmäinen tunti kauan odotettuja ruokintalaskuja! Lähdin tottakai laskemaan myös vapaa-ajallani Kambolle ja eräälle toisellekkin ponille ruokintaa. Tällä hetkellä Kambo syö n.  10kg heinää, 2dl racingin pony -rehua, 2dl racing mineral+ ja yhden mitallisen biotiinia. Monet ihmettelevät meidän alhaista väkirehu määrää, mutta kuten alhaalta näkee Kambolle tämän pitäisi riittää vallanmainiosti. Mulla on kumminkin ajatuksena vaihtaa rehua keyflowin stay cooliin tai jumpmix jnr, koska kummassakaan ei ole suurta eroa nykyiseen rehuun ja keyflowin rehuja on huomattavasti helpompi mun hankkia kuin racingin.
 Alla on avattu Kambon ruokintaa vähän tarkemmin ja muutenkin käyty läpi vähän mitä mm. raudan yliannostus saattaa aiheuttaa. Vähän erilaista postausta pitkästä aikaa, joten olisi kiva kuulla mitä mieltä tälläisistä postauksista ollaan.

 photo IMG_20170320_120501_zps4cjulqgj.png Kuiva-ainetta poni saa hyvän määrän, enemmin liikaa kuin liian vähän.
 Muuntokelpoinen enegia on erittäin lähellä suositusta.
 Sulavaan raakavalkuaiseen on laskettu vain heinä, joten on sen takia vähän alhainen laskelmassa. Uskon ettei oikeasti jää ihan noin alhaiseksi. Joten en tämän takia en lähtisi mitään muuttamaan.
 Kalsium ja fosfori ovat toisistaan riippuvaisia ja Kambolla molempien määrät ja niiden suhde on oikeastaan juuri suosituksissa. Puutoksethan saattavat aiheuttaa luiden haurastumisia. Kalsium on myöskin tärkeä mm. lihasten supistumiselle ja fosfori puolestaan energia-aineenvaihdunnalle. Liikasaannissa on myöskin huonot puolet; mm. kalsiumin liikasaannissa fosforin, magnesiumin, raudan ja sinkin imeytyminen heikkenee. Ja fosforilla taas kalsiumin ja magnesiumin imeytyminen heikkenee ja kilpirauhasen liikatoiminta saattaa osoittautua ongelmaksi.
 Magnesiumin saanti on hyvä. Puutoksessa hevonen saattaa laihtua, hermostua, vapista ja olla muutenkin lihasheikko. Yliannostus heikentää kalsiumin imeytymistä.
 Ylläolevan natriumin lisäksi Kambolla on suolakivi karsinassa, joten uskoisin natriuminkin saannin olevan hyvä. Puutoksessa hevonen saattaa olla väsynyt, ruokahalu ja veden kulutus vähenevät, valkuais- ja energia-aineenvaihdunta heikkenee, lihastoiminnan häiriöitä sekä siitostammoilla maidontuotanto vähenee.
 Rautaa poni saa tuplasti yli suosituksen. Yliannostuksessa on haittapuolina mm. kuparin imeytyminen heikkenee, keuhkoverenvuoto, maksavauriot ja rautamyrkytys. Tälle en kuitenkaan pysty mitenkään tekemään, koska valtaosa raudasta tulee heinästä. Lisäksi heinän raudan arvo on otettu netissä olevasta analyysistä eikä ponin syömästä heinästä, joten arvokaan ei ole ihan tarkka.
 Kuparia poni saa oikein hyvän määrän. Raudan runsauden vuoksi on parempi, että poni saa mielummin vähän liikaa kuin liian vähän kuparia. Kuparin puutoksesta voi seurata kasvuhäiriöitä ja anemiaa.
 Sinkkiä poni voisi saada aavistuksen enemmän. Olen ajatellut vaihtaa meidän nykyisen biotiinin sellaiseen, johon on lisätty myöskin sinkkiä. Puutos voi aiheuttaa ruokahalun heikentymistä, ihon, karvapeitteen ja kavioiden kunnon heikkenemistä sekä kasvun hidastumista. Liikasaannista taaskin on haittana kuparin imeytymisen heikkeneminen ja myrkytysoireet.
 Seleeniä Kambo saa myöskin ok määrään. Puutoksena saattaa seurata varsojen lihasheikkoutta ja sydänlihaksen rappeumaa. Yliannostuksessa jouhet saattavat lähteä ja harmaantua. Kavioissa ja luustossa saattaa olla muutoksia. Lisäksi vaarana on maksan ja luuston aineenvaihdunta häiriöt.
 A-, D- ja E-vitamiineja poni saa liian vähän ja tähän tuleekin muutos. A-vitamiini vaikuttaa hedelmällisyyteen, kasvuun, aineenvaihduntaan, immuniteettiin ja rodopsiinin kehittymiseen (elimistö tarvitsee rodopsiinia hämäränäkökykyyn). Suuri määrä valmista A-vitamiinia saattaa aiheuttaa myrkytystilan. Hevosen D-vitamiinin saanti pitäisi turvata silloin kuin se ei pääse aurinkoon (eli Suomessa sisäruokintakaudella). D-vitamiinin puutostila haittaa luuston kehittymistä. Myöskin nivelet voivat turvota. Tässäkin on vaarana yliannostus jota voi seurata myrkytystila. E-vitamiinin päätehtävä on suojata soluja ja niiden väliaineita vapaiden radikaalien aiheuttamilta hapettumilta. Puute altistaa lihaskudosten vaurioille. E-vitamiini on haitallista vain erittäin suurina annoksina.

2 kommenttia:

  1. Katoin et toi JNR vois olla hyväki vaihtoehto. Toho Ponyyn verrattuna siin ois paljo vähemmä rautaa ja enemmän proteiinia. Vitamiinit kyl lähes samat silti.

    VastaaPoista